ÎNVĂȚĂMÂNTUL ONLINE - PROVOCĂRI ȘI REUȘITE

PROF. NIDELEA IRINA VERONICA, ȘCOALA GIMNAZIALĂ „ACAD. MARIN VOICULESCU”, GIURGIU

În ultimele luni, totul în jurul nostru a suferit o transformare rapidă, începând de la stilul de viață și continuând cu tot ceea ce înseamnă muncă, școală și libertăți.
Ne-am văzut puși în fața unei provocări uriașe, aceea de a continua procesul de învățământ de la distanță. Am pus umărul cu toții, cu mic, cu mare, pentru a încerca să ducem la bun sfârșit un an școlar ce părea sortit eșecului.
Alături de o parte însemnată a cadrelor didactice am urmat cursuri de perfecționare și am participat la numeroase webinarii organizate de Casa Corpului Didactic, în care au fost prezentate o serie de platforme educaționale și aplicații ce pot fi folosite cu succes în continuarea procesului de învățământ în condiții specifice pandemiei de coronavirus.
Am continuat să predăm cu ajutorul cunoștințelor și aptitudinilor dobândite într-un timp atât de scurt. Ne-am folosit toate resursele pentru a fi la curent cu opțiunile disponibile pentru continuarea procesului de învățare.
Rezultatul a fost o digitalizare rapidă a tuturor factorilor implicați în procesul educativ: profesori, elevi și, nu în ultimul rând, părinți.
 Nu a trecut prea mult până am constatat că elevii au arătat un interes mult mai mare pentru orele în care aveau acces la diferite instrumente online. Mulți dintre ei și-au exprimat dorința de a utiliza astfel de instrumente la fiecare oră și au primit perioadele de evaluare ca pe niște jocuri distractive.
Printre aplicațiile ce pot fi folosite pentru de a obține feedback din partea elevilor se numără Google Forms, Jamboard, Jigsaw Planet, Learning Apps, Wordwall, Miro, Liveworksheets, iar ca platforme pot fi utilizate cu succes Microsoft Teams, Gsuite for Education, Kinderpedia, Papas, Zoom și multe altele.
Am început prin a pregăti materiale în PowerPoint, în care inseram titlul lecției, ideile principale, exerciții din manualele digitale. Așa cum știam de multă vreme, aplicațiile din cadrul acestora sunt insuficiente, cu atât mai mult acum, când eram nevoiți să desfășurăm întreaga oră de curs în fața unor ecrane.
Am constatat foarte repede că elevii nu erau foarte receptivi la exercițiile clasice și au îmbrățișat rapid orice metodă care îi scutea de scrisul de mână.
În urma unui sondaj de opinie printre elevi, am hotărât ca temele să vină în format digital interactiv. La evaluare am folosit de multe ori Google Forms, în care am putut insera întrebări cu răspuns scurt, tip grila, cu alegere multiplă, imagini, videoclipuri, am putut să dau punctaje și nu în ultimul rând să atribui testele elevilor mei. Elevul poate primi și feedback în funcție de răspunsul pe care l-a dat.
Am utilizat cu succes și Jamboard din cadrul instrumentelor Google, pentru a pune în aplicare diferite metode de predare, precum brainstorming-ul, ciorchinele, datorită caracterului interactiv al acestei aplicații. Elevii au primit linkul cu permisiune de editare și au putut completa tabla cu ideile proprii legate de un anumit subiect.
Printre elevii de la clasele primare aplicația Jigsaw Planet a avut un real succes. Folosindu-mă de Snipping Tool din sistemul de operare Windows 10, am decupat diferite imagini cu ideile principale ale lecțiilor din manualele digitale, după care le-am inserat în Jigsaw Planet și am creat astfel puzzle-uri cu piese de forme diferite, putând totodată să selectez și numărul acestora. Elevii au fost foarte receptivi și am avut plăcuta surpriză să constat că au reținut multe informații în acest mod.
Am continuat periplul în lumea aplicațiilor care pot fi folosite în procesul de învățământ cu Learning Apps, unde am putut crea exerciții și teste sub forma unor jocuri, care de asemenea au stârnit interesul elevilor, într-o perioadă în care se simțeau, deja, sufocați de atâtea teme.
Wordwall a fost de asemenea de mare ajutor, prin intermediul lui putând fi create diferite tipuri de exerciții și aplicații, distribuite elevilor și care erau foarte ușor de rezolvat de pe orice dispozitiv. La final aveam posibilitatea de a vizualiza clasamentul elevilor, în funcție de răspunsurile pe care le dădeau, dar și de timpul folosit pentru rezolvarea lor.
Miro este un alt instrument utilizat cu succes din cadrul Microsoft, o tablă interactivă în care se pot face ore online, poate fi realizat feedback-ul cu mare ușurință, deoarece pot fi folosite mai multe modele de scheme, pot fi inserate imagini, text, emoticoane, videoclipuri și multe altele.
Liveworksheets este o altă aplicație extrem de utilă cadrelor didactice, deoarece pot fi elaborate cu ajutorul ei teste de evaluare, fișe de lucru și multe altele.
Am utilizat aceste aplicații pentru a-mi desfășura în condiții optime procesul de predare-învățare-evaluare în cadrul platformei Microsoft Teams, care a fost aleasă de către unitatea de învățământ în care predau.
Am constatat cu bucurie că feedback-ul din partea elevilor și al părinților a fost unul pozitiv, deși cu toții ne-am simțit copleșiți la început de tot ceea ce a însemnat școala online. Am demonstrat că împreună putem realiza lucruri extraordinare într-un timp destul de scurt.
Succesul se află în dorința de autodepășire a fiecăruia dintre noi și în ajutorul pe care putem să îl oferim unul altuia, chiar dacă situația impune să fim departe unul de celălalt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *