EVALUAREA ONLINE: NE IZOLĂM DE VIRUS, NU ŞI DE EDUCAŢIE

PROF. POPA ANGELA-GEORGIANA, ŞCOALA GIMNAZIALĂ COMUNA CORBU

 Aflaţi sub imperiul adaptabilităţii, ȋn cadrul „şcolii de acasă”, cu toţii am avut de răspuns unei alte provocări: aceea de a uita de evaluarea de tip tradiţional, simpla bucată de hârtie, şi de a aduce ȋn prim-plan evaluarea online: documentul electronic.
Aşadar, ȋn ȋncercarea noastră de a găsi cea mai bună strategie pentru evaluarea educaţională, am apelat la ajutorul diverselor platforme şi aplicaţii. Acestea ne oferă o grămadă de plusuri, precum: feedbackul imediat, refacerea testelor de evaluare, transmiterea individuală (fără publicare a rezultatelor) şi, cel mai important, accesul deschis (oricine, oricând).
 Cea mai intalnită punere în practică a evaluării online este reprezentată de testele-chestionar, care presupun răspunsuri de tip „da”/”nu” ,„adevărat”/”fals” sau selectarea uneia sau mai multor variante corecte de răspuns din mai multe posibile, asociere de imagini, texte sau întrebări cu răspuns deschis. Astfel, evaluarea on-line prin teste de tip chestionar este o metodă ce poate fi aplicată indiferent de disciplină, are un nivel înalt de obiectivitate şi provoacă elevii să aibă o atenţie sporită pentru a face alegerile sau completările corecte, în acelaşi timp creându-le o imagine de ansamblu asupra materiei.
Printre instrumentele de evaluare pe care le-am folosit personal, se numără: temele scrise, participarea la discuţii on-line, eseurile, quizurile, intrebarile online si portofoliul. Dacă aş face un clasament al acelora care au trezit entuziasmul elevilor, aş aşeza pe primul loc quizurile. Totusi, am ȋnvăţat un lucru: pentru a reuşi să creez o interacţiune umană „la distanţă”, instrumentele folosite ȋn cadrul evaluării online nu sunt suficiente, ci trebuie ȋmbinate ȋn mod armonios cu implicarea.
Ne izolăm pentru a stopa răspandirea virusului cu care ne luptăm din martie, ȋnsa şcoala continuă şi de acasă. Predarea, ȋnvăţarea şi evaluarea trebuie făcute, iar instrumentele prin care acestea pot fi realizate sunt numeroase şi aşteaptă să fie descoperite. Haideţi să le folosim! Ȋn felul acesta, ne izolam de virus, nu şi de educaţie !
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *