Profesorul viitorului este nevoit să-şi redimensioneze rolurile şi ipostazele, manifestând comportament şi atitudine pozitivă, reflexivă, ce promovează o învăţare interactivă şi stimulativă .
Învăţarea interactiv-creativă, ca proces evolutiv are la bază receptivitatea faţă de experienţele noi, rezolvate prin explorare, deducţie, analiză, sinteză, generalizare, abstractizare, concretizare, punând accentul pe conexiuni.
În cadrul contextului actual este aproape inevitabilă evaluarea online, important este ca această evaluare să fie cât mai corectă și cât mai eficientă, atât din punct de vedere al elevului, cât și din punct de vedere al profesorului.
În anul 2014 am avut onoarea de a fi selectată ca formator Google for Education, am participat inițial la un curs de formare a formatorilor, moment din care am început să folosesc aplicațiile oferite de Google pentru educație în procesul instructiv – educativ. Pentru evaluare folosesc cu succes testele realizate cu aplicația Formulare din Google Apps, este foarte ușor de utilizat, răspunsurile sunt direct trimise către adresa de mail, și sunt mai ușor de corectat decât pozele sau documentele trimise pe calculator de către elevi. De asemenea folosesc formularea și pentru colectarea informațiilor de care am nevoie pentru întocmirea caietului dirigintelui sau pentru planificarea unor activități la nivelul comisiei metodice.
În continuare voi prezenta pașii de creare a unui formular utilizat în evaluarea elevilor. Pentru a utiliza aplicațiile Google trebuie să vă conectați cu un cont acceptat de Google. Zic acceptat de Google pentru că în perioada de învățământ online se poate înscrie domeniul școlii pentru a obține licențe Google și în acest caz chiar dacă aveți o adresa de mail pe domeniul școlii puteți folosii aplicațiile Google. După conectare puteți alege din aplicațiile Google, Formulare.
La deschiderea aplicației vă apare un formular ca în imaginea următoare:
În cadrul enunțului unui întrebări sau în cadrul răspunsurilor se pot adăuga și imagine. Link-ul pentru completarea formularului se pot trimite pe orice pe grupuri de comunicații, pe mail, atașate unor postări, completarea formularelor nu presupune conectarea cu o adresă de mail. Toate răspunsurile sunt colectare în răspunsuri, iar la accesarea tab-ului Raspunsuri, se pot vizualiza răspunsurile, sunt interpretări ale răspunsurilor cu ajutorul graficelor și se poate crea o foaie de calcul în care să salvăm toate răspunsurile. Un dezavantaj al testelor realizate cu ajutorul formularelor este că nu dispune de o notare automată, mai exact profesorul trebuie să corecteze anual răspunsurile și să atribuie nota.
Personal am utilizat teste create cu aplicația formulare la matematică și TIC în perioada de învățare online, din martie până în prezent.