INSTRUMENTE DE EVALUARE ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL ON-LINE

PROF. SĂLĂJAN MIHAELA – MONICA

Ca dascăli care ne modelăm elevii, cel mai important rol al nostru este acela de a fi noi înşine nişte persoane care învăţăm. Acest lucru ne cere să fim mai degrabă deschişi decât închistaţi, căutători şi nu didacticişti. Consider că am descoperit cheia succesului pentru o mai bună comunicare cu comunitatea şcolară. Comunicăm, deci existăm! Exersăm şi învăţăm!
Instrumente utile pentru profesorii de toate specialităţile, atât în activitatea la clasă, cât şi în planificarea şi desfăşurarea proiectelor educative sunt următoarele:
– la categoria Colaborare şi proiecte
1. Google Docs
http://www.google.com/google-d-s/hpp/hpp_ro_ro.html
Instrument on-line pentru creare în colaborare de documente, foi de calcul, prezentări, chestionare. Permite formatare, încărcare de imagini, comentarii, tabele, formule. Colaboratorii pot fi invitaţi prin email, există evidenţa modificărilor efectuate. Documentele sunt stocate on-line şi pot fi accesate de oriunde există acces la Internet. Ele pot fi postate pe blog sau publicate ca pagina web.
2. Wikispaces
http://www.wikispaces.com/
Un wiki este o aplicaţie care permite crearea unui site web al cărui conţinut este creat în colaborare de către utilizatori, păstrând versiunile succesive. Wikispaces are o interfaţă simplă, conţine forum, inserare de fişiere, linkuri, imagini, statistici şi un număr nelimitat de pagini. Are o variantă gratuită.
 3. Wallwisher
http://www.wallwisher.com/
Permite crearea unui “avizier” virtual pe care pot fi postate scurte mesaje conţinând text, imagini şi legături. Poate fi folosit pentru brainstorming, a posta adrese de Internet utile, cuvinte noi, termeni sau comentarii pe o temă dată. Colaboratorii pot fi invitaţi prin e-mail sau cu ajutorul URL–ului.
4. Glogster
http://www.glogster.com/
Aplicaţie simplă pentru crearea de postere interactive. Combină imagini, video, muzică, fotografii, linkuri şi audio pentru a crea pagini multimedia. Poate fi încorporat în orice pagină web.
5. Wordle

HOME


Transformă un text scurt într-un “nor de cuvinte”. Cuvintele des folosite apar mai mari. Poate fi modificat aspectul “norului”: font, culori etc. Ei pot fi printaţi, încorporaţi în blog sau salvaţi.
6. Voki
http://www.voki.com/
Voki este un serviciu gratuit care permite crearea de avatare personalizate care transformă textul scris în mesaj vocal şi pot fi folosit pe blog, profil, mesaje de e-mail sau ca prezentări ale participanţilor în proiecte.
-la categoria Comunicare:
1.Skype
http://www.skype.com/intl/en/home
E un instrument gratuit de colaborare şi comunicare, care permite utilizatorilor să efectueze convorbiri telefonice prin Internet, cu numeroase facilităţi, de la mesaje text la convorbiri, videoconferinţe, transmitere de fişiere şi vizualizarea desktopului partenerului.
2.Google Groups
http://groups.google.com/googlegroups/overview.html
Este un serviciu gratuit oferit de Google pentru a crea grupuri de discuţii publice sau private bazate pe interese comune. Permite crearea de profile ale utilizatorilor, de mesaje şi fire de discuţie, postarea de fişiere. Mesajele pot fi primite automat și prin e-mail.
Alternative: Yahoo Groups
-La categoria Fişiere imagine:
1.Slide
http://www.slide.com/
Instrument online gratuit pentru creare şi stocare de slideshow-uri, incluzând efecte, tranziţii şi muzică. Ele pot fi apoi înglobate într-un blog sau pagina web. Interfaţă simplă, mai multe moduri de vizualizare.
Alternative: Photobucket
2.Picnik
http://www.picnik.com
Editare online simplă şi precisă a fotografiilor: ajustare, redimensionare, rotire, aplicare de efecte şi text. Poate fi folosite pe mai multe sisteme de operare, nu necesită download sau instalare.
Alternative: pixlr
3.Picasa
http://picasa.google.com/
Aplicaţie gratuită oferită de Google pentru organizare, stocare şi editare de fotografii. Oferă numeroase instrumente de editare, precum şi posibilitatea de a crea slideshow-uri, colaje, publicare de albume pe Internet, pregătirea fotografiilor pentru utilizare externă (tiparire, email), geo-tagging. Necesită download și instalare.
Alternative: Flickr
4.Fotobabble

Front page


Permite adăugarea unui comentariu sau a unei naraţiuni la o imagine sau fotografie. Se încarcă imaginea şi apoi se înregistrează naraţiunea folosind un microfon. Rezultatul poate fi înglobat în bloguri sau pagini web.
Alternative: Voicethread
-la categoria Jocuri, teste, chestionare
1.Hot Potatoes
http://hotpot.uvic.ca/
Ansamblu de aplicaţii gratuite pentru crearea de teste interactive. Şase aplicaţii pentru teste cu răspuns multiplu, cu răspuns scurt, cuvinte încrucişate, formare de perechi, ordonare şi completare de fraze. Necesită download şi instalare.
2.ProProfs
http://www.proprofs.com/quiz-school/
Este un instrument gratuit pentru generare de teste online cu opţiuni variate de siguranţă, notare, limitare în timp, afişare a statisticilor etc. Conţine şase tipuri de teste şi chestionare, în care pot fi incluse imagini sau videoclipuri. Testele pot fi tipărite, trimise prin email sau înglobate în
Bloguri sau pagini web.
Alternative: Google Docs, Kubbu
3.Classtools
http://classtools.net/
Cu Classtools se pot crea uşor în Flash jocuri şi activităţi educaţionale online foarte variate şi atrăgătoare, care pot fi apoi înglobate în bloguri sau pagini web.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *