UTILIZAREA FIȘELOR DE LUCRU CU LIMITA DE TIMP PENTRU EVALUAREA ONLINE A CUNOȘTINȚELOR DE VOCABULAR ȘI GRAMATICA LA LIMBA ENGLEZA

PROF. SIMONA BUZEA

Anul 2020 a adus / impus, din păcate pe o cale nedorită, o serie de schimbări pentru învățământul mondial. Acestea erau, de ceva vreme, necesare. În unele țări se încerca, de câțiva ani, să se implementeze metode și tehnici de predare și evaluare online, nu doar pentru învățământul la distanță, ci și pentru cel față în față. Odată cu progresul tehnologic în zona mijloacelor de comunicare la distanță precum și în contextul în care internetul a devenit atât de răspândit, învățământul tradițional ajunsese să fie tot mai puțin atractiv pentru elevi. Profesorii se găseau tot mai frecvent în fața unor provocări ce țineau de menținerea unui nivel optim al motivației în rândul elevilor. De aceea, orele clasice au fost presărate cu materiale preluate de pe internet, elevilor au început să li se atribuie sarcini de lucru individual folosind tehnologia actuală. Ceea ce lipsea însă, era evaluarea online.
Cadrele didactice au beneficiat de foarte puțină formare în acest sens, am putea spune că majoritatea celor care au încercat să implementeze astfel de tehnici, erau autodidacte. Însă pe partea de evaluare online, pandemia ne-a prins nepregătiți. Forțați de împrejurări conștientizăm faptul că modalitățile de evaluare clasice nu mai sunt suficiente. Devine tot mai evident că evaluarea trebuie să fie atât cantitativă, cât și calitativă. Poate, mai ales calitativă. Să nu uităm că elevii trebuie să fie dispuși să muncească mai mult pentru a înțelege ceea ce li s-a predat online, în condițiile în care pot exista piedici legate de funcționarea dispozitivelor sau a conexiunii la internet. Și atunci, profesorul trebuie să înțeleagă faptul că este preferabil, pentru durabilitatea achizițiilor elevilor, ca volumul materialului predat să fie ajustat, și, în consecință, și ceea ce se evaluează ori felul în care se evaluează să fie adaptat.
Evaluarea online are avantajul că, de cele mai multe ori, este atractivă pentru elevi. Ea permite profesorilor să găsească soluții avantajoase de ambele părți.
Probabil temerea cea mai mare a evaluatorilor este legată de validitatea rezultatelor. Cum elevii sunt la distanță, este dificil (dacă nu imposibil) să te asiguri că aceștia nu găsesc metode să trișeze. De aceea, evaluarea online trebuie să combine metode diferite. Pe lângă teste, alte metode pot fi interviurile, dezbaterile, dialogurile programate, proiectele, etc.
Pentru profesorii de limba engleză, când vine vorba despre evaluarea achizițiilor de vocabular și gramatică, un sprijin real, gratuit, găsesc pe site-ul liveworksheets.com.
Liveworksheets face posibilă transformarea fișelor printabile în fișe rezolvabile online, având opțiunea de afișare a punctajului (și explicarea greșelilor) sau, cea de trimitere a testului rezolvat către profesor.
Cadrul didactic trebuie să își facă un cont pe site pentru a putea beneficia de toate facilitățile puse la dispoziție. Fără cont, pot fi accesate fișe pe diverse teme, postate de cadre didactice din intreaga lume. Site-ul încurajează publicarea, în regim deschis oricărei persoane, a materialelor didactice. Fără cont ele pot fi trasmise elevilor prin link-uri. Odată înregistrat, profesorul poate să descarce in format .pdf multe dintre fișe (depinde de permisiunea acordată de autorul fișei), în limita a 10/ zi, poate asocia fișele cu Whatsapp, Google Meet, Microsoft Teams. Pe lângă multitudinea de fișe puse la dispoziție pe site, există posibilitatea creării de fișe proprii folosindu-te de indicațiile din contul personal.
O altă opțiune interesantă o reprezintă posibilitatea de organizare a fișelor în caiete de lucru pe clase (nu mai mult de 10 caiete a 120 de pagini și 100 de elevi înregistrați, în versiunea gratuită). Aceste caiete pot fi atribuite elevilor, ei rezolvă sarcinile de lucru, primesc rezultatele, și în același timp, acestea sunt vizibile și profesorului, care poate monitoriza astfel ritmul de lucru sau nivelul de achiziții ale elevilor, pentru a lua măsuri de remediere din timp.
Pe parcursul orelor, ca antrenament (fixare de cunoștințe) sau ca mijloc de evaluare, fișele pot fi adaptate cerințelor cadrului didactic. Posibilitatea de a seta o limită de timp și excluderea opțiunii de afișare a rezultatelor reduce din riscul ca elevii să colaboreze la rezolvarea fișei-test. Fiecare se va concentra pe rezolvarea ei, nu vor fi siguri de corectitudinea soluțiilor, iar timpul nu le va permite să caute ajutor în altă parte. La expirarea timpului de lucru, fișa se va închide și elevul va fi invitat să trimită răspunsurile către profesor. Acesta le va găsi în căsuța poștală din aplicație (nu are legătură cu altă poștă elecronică personală).
Cum toate lucrurile minunate au și mici scăpări, este important ca profesorul să verifice fișa prin rezolvarea ei, înainte de a o administra elevilor ca test. Există, cei drept extrem de rare, unele greșeli de auto-evaluare, cauzate de erori de ortografiere a soluțiilor de către creatorii fișelor. Aplicația corectează luând în calcul ceea ce a fost introdus ca fiind răspuns corect în barem. De asemenea, elevii trebuie informați referitor la importanța scrierii corecte, a literelor majuscule, a semnelor de punctuație, a folosirii corecte a apostrofului la formele scurte. Uneori, forma lungă, de altfel corectă, nu este acceptată, deși în cerință nu este menționat faptul că se acceptă doar forme scurte. Așadar, înainte de administrarea testului, merită petrecut ceva timp verificând fișa de lucru. Apoi, munca profesorului este mult ușurată, opțiunea de corectare automată afișându-i rezultatele tuturor elevilor săi.
Cele de mai sus prezintă doar una dintre resursele pentru evaluare online disponibile gratuit pentru cadrele didactice. Numeroase altele vin în sprijinul acestora, dar, repet, pentru o corectă evaluare, este obligatorie folosirea unei combinații de tehnici și metode.
 
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *