EVALUAREA ONLINE A ELEVILOR, PE PLATFORMA EDUCAȚIONALĂ GOOGLE CLASSROOM, GOOGLE MEET ȘI ZOOM

PROFESOR ANTOHI MIRELA-SIMONA

Google Classroom este o platformă web gratuită, pentru educatie, cu o interfață disponibilă în limba română. Orele se pot organiza într-un mod eficient. ajutându-i pe profesori să comunice mai ușor și în timp real cu elevii și părinții.
 Platforma Google Classroom se poate accesa cu orice navigator de Internet al unui computer (Chrome, Firefox, Internet Explorer, ) sau de pe dispozitivele mobile.
Folosind butonul ,,Create” se pot încărca materiale, se pot posta temele sau se pot crea teste/întrebări.
 Temele sunt ușor de postat și se particularizează prin titlu, o descriere și un termen limită. În plus, se pot atașa fișiere precum: imagini, ghiduri sau filmulețe de pe YouTube. Profesorul poate evalua ulterior temele, poate pune note și adăuga comentarii pentru fiecare elev.
 Aplicatia Google Classroom le permite elevilor să trimită temele către profesori și prin intermediul telefonului. Classroom se poate instala pe telefoanele cu iOS si Android. Tema se fotografiază, se trimite și se salvează.
 Classroom este un instrument care ajută la integrarea tuturor serviciilor existente, ajutându-i pe profesori să dea teme și să înregistreze progresele elevilor, indiferent de forma în care sunt prezentate temele.
 Anunțurile, întrebările și temele pentru a fi postate automat în fluxul cursului, se pot programa pentru o anumită dată și la o anumită oră.
 Profesorii creează cursuri, le gestionează, distribuie, primesc și evaluează temele. Elevii primesc materialele/cursurile ,, activitățile și creează sau rezolvă temele, le încarcă și le trimit. Pot primi note.
 Elevii pot fi sortați/așezați alfabetic, se vizualizează cine a predat tema, temele pot fi notate și există posibilitatea adăugării comentariilor private. În plus, se oferă feedback pentru teme, inclusiv din versiunea mobilă a aplicației. Google Classroom permite să se exporte rezultatele evaluărilor într-o foaie de calcul sau într-un fișier de tip CSV.
 Un test poate fi creat direct pe platformă și trimis către elevi. După ce îl rezolvă, se corectează și în final, rezultatele sunt transmise elevilor și părinților. Se pot crea și distribui fișiere individuale pentru fiecare elev: documente, prezentări, foi de calcul, imagini etc. După ce vă află într-o clasă pe Classrom, profesorul dă clic pe fila „Lucrări în clasă”, face clic pe „Creați”, apoi selectează „Atribuire test”. Formularul de atribuire a testului este identic cu opțiunea de atribuire de bază, cu adăugarea unui formular Google necompletat care va servi ca test. Se poate utiliza atât sarcina, cât și testul mai târziu. În meniul de atribuire a testului, se introduc instrucțiuni suplimentare, dacă este necesar.
 Întrebările cu variante multiple de răspuns, sunt ușor de postat. Cadrul didactic vizualizează răspunsurile selectate de către elevi, direct din aplicația Google Classroom.
 Elevii mai mici și cei din învățământul special pot fi ajutați cu materialele de facilitare a sarcinlor de lucru, cum ar fi videoclipurile YouTube, chestionarele Google Forms, fișierele de tip PDF și alte fișiere din dosarele Google Drive. Profesorii și elevii pot desena, pot scrie note și evidenția datele în aceste documente cu ajutorul aplicației Google Classroom de pe dispozitivele mobile.
 Google Classroom dă posibilitatea discuțiilor dintre profesori și elevi. Meet video chat e inclus. Pot fi corectate temele și poate fi oferit feedback direct fiecărui elev, se poate crea o bancă de comentarii pentru feedback mai facil pe baza celor mai frecvente comentarii pe care le primesc elevii etc.
Evaluarea elevilor pe Google Meet și Zoom
Pentru probele orale de evaluare putem folosi Google Meet. Elevul formulează răspunsuri la întrebări sau prezintă o lecție învățată. Profesorul apreciază verbal elevul, îi observă comportamentul șisau îl poate nota. Google Meet este o platformă de comunicare prin video și chat, unde se crează un link de întâlnire, iar participanții trebuie doar să-l acceseze, chiar dacă nu au cont, pentru a putea intra în sesiunea online. Meet oferă ca opțiuni: întâlnire față în față pe video, comunicare cu microfon și prin chat, partajarea ecranului, activarea modului silențios pentru anumiți participanți,
 Pentru a participa la întâlnire, elevii trebuie să acceseze link-ul fie de pe laptop fie de pe mobil și să aibă activate microfonul și/sau camera web.
 Zoom este una dintre cele mai folosite platforme de întâlniri video. Ea permite crearea unor întâlniri online (meetings) unde se pot invita participanții/elevii, prin intermediul unui link. Elevii nu au nevoie de niciun cont, ci trebuie doar să acceseze linkul primit, să descarce aplicația Zoom pe calculator sau mobil și să se conecteze cu un microfon și sau/webcam. Atunci vor intra într-o întâlnire online unde pot comunica prin mesaje pe chat cu profesorul, pot vedea ce le împărtășește profesorul de pe ecranul său (opțiunea share screen), se pot vedea și auzi reciproc dacă au microfoane și camere web instalate pe aparatul pe care îl folosesc. Evaluarea orală a elevilor se realizează la fel ca în Google Meet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *