Inovația și dezvoltarea aduse de noile tehnologii în era informațională au început să apară și în educație. Învățarea la distanță a devenit o strategie educațională de bază în întreaga lume, cu extinderea la o secțiune largă a universităților online și a universităților virtuale. Internetul oferă mecanisme pentru schimbări fundamentale în modul în care oamenii învață. Conferința video, conferința web și colaborarea oferă comunicări multimedia interactive, în timp real, pentru învățarea la distanță. Constatăm evoluția tehnologiilor și a instrumentelor din învățământul la distanță și discutăm despre starea actuală a învățării la distanță, cu accent pe instrumentele sau tehnologiile de pe Internet disponibile pentru învățarea la distanță.
Domeniile acoperite de această secțiune includ, dar nu se limitează la:
Tehnologii de educație digitală: învățare reală crescută și virtuală, învățare adaptivă, tehnologii de clasă, manuale electronice, sisteme inteligente de îndrumare, învățare mobilă, instrumente și resurse educaționale deschise, obiecte inteligente de învățare. Din perspectiva pedagogiei de educație digitală, amintim: abordările amestecate și hibride, Teoria sarcinii cognitive, abordări de clasă flipped, instrucțiune personalizată, cursurile online sincrone și asincrone.
În ultimii ani, computerele personale sunt utilizate pe scară largă, iar cele mai multe dintre ele au fost conectate la rețea, din ce în ce mai multe persoane pot naviga pe internet. Aceasta oferă un mediu avantajos în învățarea bazată pe web pentru toți elevii mediați de computer. Întrucât informațiile și cunoștințele cresc atât de rapid, majoritatea companiilor trebuie să faciliteze distribuirea acestei „bogății” angajaților, oriunde și oricând, rapid, pentru a proteja activele curente de cunoaștere sau pentru a le crește valoarea. Majoritatea cetățenilor trebuie să învețe anumite cunoștințe și abilități practice dincolo de școala gimnazială pentru a fi un participant complet la forța de muncă. Acest lucru creează o mare nevoie de învățare la distanță.
O varietate de companii consideră învățarea bazată pe web ca o piață emergentă importantă și, prin urmare, ca o oportunitate de afaceri începând să se implice în activități de învățare la distanță. Unele noi tehnologii de comunicații, rețele și multimedia au început să fie utilizate în învățarea la distanță. De exemplu, fuziunea de computer și video cu terminalele desktop multimedia, precum și videoconferința. Deși există peste 20.000 de sisteme de videoconferință instalate în întreaga lume, iar rata de creștere este de aproximativ 40% pe an. Cu toate acestea, majoritatea sunt unicast. Sistemele de conferințe video multicast nu sunt utilizate până în prezent pe scară largă. Două limitări majore sunt lățimea de bandă relativ redusă și lipsa de routere multicast. Medii de învățare cu adevărat interactive, multimedia și medii digitale de învățare necesită un nivel mai mare de capacitate de rețea și de garanții privind calitatea serviciilor decât le poate oferi Internetul public actual. În orice caz, ar trebui să asistăm la o creștere dramatică a capacității lățimii de bandă în următorii câțiva ani.
LessonApp, creată de Learning Scoop este o platformă dedicată instruirii profesorilor și pregătirii lor, este o aplicație pentru mobil și calculator, ce ușurează munca acestora și îi ajută să învețe principiile pedagogice de bază, care sunt pașii organizării unui plan de lecții și multe alte informații utile și indispensabile unui profesor. Lecțiile se regăsesc și în aplicația LessonApp, aplicație cu care putem planifica și noi lecțiile la clasă sau ne putem inspira de la alți profesori finlandezi. Am ținut această lecție după ce școlile s-au adaptat învățării la distanță. Sincer, este uimitor să văd cât de rapid și de ușor s-a adaptat sistemul nostru de învățământ la situația actuală. Din fericire elevii mei erau deja familiarizați cu încățarea inversată – fipped learning (puteți găsi mai multe informații în LessonApp), folosind telefoanele și alte tehnologii în timpul lecțiilor. De asemenea, cred că dacă ne folosim imaginația, blocurile de construit lecții din aplicația LessonApp pot fi adaptate învățării la distanță. În esență, folosesc pedagogia flipped learning, așadar elevii au urmărit video-ul de predare pe Google Classroom. În perioada de învățare la distanță, lecțiile încep printr-o întâlnire virtuală pe platforma Google Meet. Pentru lecțiile mele folosesc și alte aplicații din suita Google, dar, bineînțeles că aceleași metode pot fi implementate și cu alte instrumente.
Iată cum poate fi proiectată o lecție on-line, folosind Lesson App.Acest plan de lecție este pentru matematică, însă același plan este potrivit și pentru multe alte materii și subiecte.
Orientarea – Linii (Google Classroom – Google Slides)
Pentru această parte a lecției am pregătit un slide cu o linie cu două capete și cifre de la 0 la 4 iar la capete am pus cuvintele NU și DA. De asemenea, am distribuit fișierul cu toți elevii din grup pentru a colabora (dă-le elevilor acces să editeze fișierul).
La început, le cer elevilor să deschidă Google Classom și să găsească prima sarcină precum și acest slide. Elevii îl deschid și își scriu numele într-o nouă cutie de text pentru a-l a putea muta oriunde pe slide. Apoi le pun câteva întrebări de control, de exemplu, cum se simt azi. Elevii ar trebui să își mute numele pe linie în funcție de cum se simt, 0 fiind foarte rău, iar 4, minunat. După ce confirm că ideea este înțeleasă încep să pun alte întrebări despre temă și subiect. Acum elevii votează cât de clar este un anumit detaliu sau cât de greu le este să înțeleagă anumite lucruri din tema pentru acasă sau din subiect.
Punând întrebările potrivite profesorii au posibilitatea să identifice nevoia de diferențiere, susținere sau alte detalii pedagogice și didactice ce țin de subiect.
2. Dobândirea de noi tehnologii– Google Forms Quiz
Pentru această parte am pregătit un formular Google Quiz unde am adăugat 4-6 exerciții de nivel de bază și ușor. Elevii trebuie să completeze formularul independent și apoi vor primi un scor individual pentru următoare parte a lecției. Exercițiul include alegeri multiple și câteva întrebări cu răspuns deschis pentru a mă asigura că elevii nu încearcă doar să ghicească răspunsurile.
După completarea elevii chestionarului primesc puncte. Apoi, primesc exerciții de matematică pe baza punctajului la quiz. Elevii cu punctaj între 0 și 3 rămân activi pe Google Meet cu mine și primesc ajutor suplimentar trecând împreună pas cu pas prin câteva exerciții ușoare. Elevii cu punctajul între 4 și 7 primesc câteva exerciții avansate, iar elevii cu punctaj între 8 și 10 pot începe niște exerciții mai dificile.
Uneori la lecție am alături de mine un învățător pentru educație specială sau un asistent. Ei pot ajuta la exerciții grupul cu scorul mai mic, în timp ce eu ajut alte grupuri pentru a mă asigura că exercițiile sunt făcute la nivelul corect.
3. Practică prin exerciții de nivel corespunzător pe baza punctelor primite la quiz
4. Reflecție – linii (Google Classroom – Google Slides)
Lecția se va termina în același mod în care a început – colectând păreri și impresii despre modul de lucru, nivelul de dificultate al exercițiilor, sprijinul primit, productivitatea și atitudinea lor. Voi asculta elevii după fiecare vot și să le ceri mai multe detalii pentru ca următoarea lecție să poată susține mai bine învățarea.
Deci, comunicarea și colaborarea on-line sunt clasate în topul competențelor secolului XXI pentru care profesorii au avut de puține ori timp din cauza programei încărcate sau a faptului că nu sunt parte din examene.
BIBLIOGRAFIE:
Blogul Edustudio Helsinki
https://didactic.ro
https://www.edu-studio.fi