EVALUAREA CUNOSTINTELOR DE TEHNOLOGIA INFORMATIEI SI A COMUNICATIILOR LA CLASA A V-A

PROFESOR CURCAN ROXANA, COLEGIUL ECONOMIC MANGALIA

Instruirea folosind sistemul hipermedia este o oportunitate în plus oferită celor care vor să se formeze continuu. Hipermedia a apărut datorită dezvoltării exponențiale a tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor. Nu degeaba se pune că trăim în secolul vitezei.
În continuare vă prezint rezultatele unei evaluări realizate prin expunerea mai multor teste pe un site pe platforma Google:
https://sites.google.com/view/sistemhipermedia/pagina-de-pornire.
Site+ul este accesibil oricui, precum şi testele.
Elevilor claselor a V-a, noua generație, le-am pregătit 3 teste online cu informație înmagazinată anterior, informație prezentată prin imagini și prin text scris pe care să o citească în acel moment fiecare în ritmul său. Ordinea parcurgerii a fost la alegerea fiecăruia. Puteau să înceapă cu oricare dintre teste.
Testul cu informație înmagazinată anterior prezintă informații legate de teorie despre partea hardware și software a calculatorului.
Testele cu informație prezentată prin imagini și prin text scris pe care să o citească în acel moment sunt despre ergonomie și Internet.
După parcurgerea testelor elevii trebuie să parcurgă un chestionar care are ca obiect satisfacția față de activitatea realizată în clasă.
Competențea generală, competențele specifice și conținuturile vizate prin evaluările defășurate se regăsesc în programa școlară de Informatică şi Tehnologia informației și a comunicațiilor pentru gimnaziu.
Primul test de pe pagina web prezintă informații privind ergonomia lucurului la calculator stând la birou. Informația este prezentată printr-un filmuleț preluat și încorporat de pe site-ul Youtube unde un băiat înceasră să stea comod la birou și să lucreze. Pe parcursul filmulețului se vede cum nefiind mulțumit de scaunul pe care stă încearcă să îl facă mai comod scurtându-i picioarele. Când vede că nu stă comod și suferă cu sănătatea (dureri de spate, gât, membre superioare) îi cere șefului să îl ajute. Acesta din urmă îi procură un scaun complet ergonomic. Angajatul încearcă să îl folosească, iar când vede că este dificil de utilizat îi aplică aceeași metodă ca și primului scaun pentru a-l putea utiliza.
În urma parcurgerii testului punctajul mediu de promovabilitate a fost 7, 1, timpul mediu de parcurgere a fost de 2 minute și 27 secunde, promovabilitatea a fost de 90%.
La testula al doilea media notelor obținute a fost de 6, 10, timpul mediu de parcurgere a testului este de 3 minute și 55 secunde, iar promovabilitatea de 50%.
La al treilea test media notelor obținute a fost de 7, 80, timpul mediu de parcurgere a testului este de 1 minute și 32 secunde, iar promovabilitatea de 80%.
Această evaluare a fost parcursă fulgerător de elevi.
Suntem în plină acensiuneîn era digitală, când profesorul trebuie doar să îndrume elevii, să ştie să proiecteze în platformele disponibile în diferite colțuri ale lumii, să se adapteze la nou.
”Evaluarea cea treia verigă a procesului didactic a captat în ultimii ani atenţia informaticienilor şi rezultatul este spectaculos – platformele de e-learning şi software-uri existente sunt acum îmbogăţite cu e-testing-uri (instrumentele informatice de evaluare online) din ce în ce mai performante. Folosirea calculatoarelor şi platformelor virtuale dotate cu e-testing-uri simplifică considerabil munca profesorului, diminuază costurile şi elimină subiectivismul aprecierii în întregalitatea procesului de evaluare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *