ȘCOALA DE ACASĂ ȘI ÎNVĂȚĂMÂNTUL ONLINE

PROFESOR ÎNVÎȚĂMÂNT PREȘCOLAR: CUCUIET MARIANA GRĂDINIȚA CU PROGRAM NORMAL LOCALITATE CHINTELNIC

“A interzice artei să se hrănească dintr-un singur izvor oarecare înseamnă a-i secătui toate izvoarele deodată” (Elie Faure).
 Competența digitală este una dintre acele competențe pe care instituțiile de învățământ le au incluse în programele și planurile de realizare a procesului instructiv educativ. Resursele digitale devin un instrument de lucru din ce în ce mai utilizat pentru a oferi un învățământ calitativ, care să corespundă noilor tendințe pedagogice și intereselor copiilor. Astfel, copiii apreciază și simt utilitatea lecțiilor în care metodele tradiționale vechi nu ocupă toate ce 45 de minute.
 Învățământul e o activitate complicată, practic învățământul este o refacere pe scurt a aventurii cunoașterii umane, de la origini până în zilele noastre. E o poveste a acestei călătorii, și la fel ca toate poveștile, contează și frumusețea intrinsecă dar contează și talentul povestitorului.
 Școala online îți dă prilejul să explorezi noi moduri de învățare. Metodologia clasică(predare-învățare-evaluare) poate fi înlocuită cu mijloace mai atractive.
 O parte din elevi și profesori s-au adaptat rapid la mediul de comunicare nou.
 Vestea mai puțin bună este că nu toată lumea este pregătită pentru învățarea online. Principalele impedimente sunt lipsa infrastructurii minimale (tablete sau laptopuri, conexiune la internet) și lipsa cunoștințelor tehnice din partea profesorilor sau a părinților. Pentru ca soluția învățării online să poată fi practicată la scară largă, va fi nevoie ca furnizorii de educație să desfășoare un efort sistematic de asigurare a resurselor tehnice și de Know – how.
 După trei luni de învățare pe internet, putem trage câteva concluzii și rămânem cu multe întrebări. Copiii au înțeles necesitatea izolării, s-au adaptat și s-au bucurat de timpul petrecut cu părinții. Timpul petrecut online cu profesorii a fost diferit de la o școală la alta, dar lipsa interacțiunii cu colegii a fost resimțită de către toți copiii.
 Nimeni nu a fost pregătit pentru această perioadă, dar cu toate acestea, s-au adaptat. Și cei de la grădiniță s-au adaptat primind materiale pe WhatsApp sau accesând platforme online. Pe de altă parte, lecțiile pregătite de educatoare care s-au organizat mai promt pentru comunicarea online li se par părinților educative și complexe. Elevii din anii primari nu au răbdare să stea nemișcați în fața calculatorului și să asculte lecția predată.
 Nu neaparat că școala e grea. Profesorii s-au adaptat foarte bine la predarea online. Lecțiile au însemnat mobilizarea unui părinte care avea și el de lucru acasă pentru supravegherea elevului.
 Lecțiile online sunt un instrument de învățare încă prea nou pentru majoritatea elevilor, profesorilor și părinților, pentru a putea trage concluzii referitoare la aplicare unui astfel de model pe termen lung. Furnizorii de educație din domeniul privat vorbesc de educația online ca de o componentă nelipsită a școlii viitorului. Totuși, educația online și cea tradițională trebuie dozate în proporții concrete, care să asigure dezvoltarea armonioasă a copiilor.
 Acum 20 de ani, părinții își doreau de la copiii lor să fie în siguranță și să fie fericiți, când îi înscriau la grădiniță. Astăzi, generația actuală de părinți își dorește de la copiii lor să reușească în viață. Și mi se pare că este o presiune mare pusă pe umerii școlilor, pe umerii profesorilor, dar mai ales pe umerii copiiilor. Prea puțini copii se mai joacă în mediul real, foarte mulți se joacă în mediul digital.
 Acesta este viitorul, este era tehnologiei, era digitală, însă lucrurile acestea ar trebui totuși dozate. Ar trebui să ne gândim foarte mult la importanța creativității păstrării unor valori cu care copiii trebuie să crească, pentru că este ca și într-o grădină: o să culegem ce cultivăm. Cred că ar trebui să urmăm exemplul țărilor nordice: să le lăsăm copiilor anii cei mai importanți în aer liber, să se joace cât mai mult, pentru că jocul este o formă de a-ți dezvolta creativitatea, de a fi echilibrat.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *