LEARNCLICK.COM – EVALUARE ONLINE MAI UȘOARĂ

PROFESOR LIMBA ENGLEZA PAVAL VLAD PAUL LICEUL TEORETIC „MIRON COSTIN” PAȘCANI

Realitățile ultimilor luni ne-au dus la o schimbare a paradigmei educației, ne-au forțat să schimbăm spațiul formal al clasei cu spațiul, mai puțin formal, dar aranjat între timp, al casei noastre. În același timp, am migrat totul de pe catedră pe ecranul device-ului, al gadget-ului (laptop, telefon, tabletă) și ne-am adaptat (a câta oară?) la noile cerințe ale sistemului, ale lumii, la urma urmei. Greu, ușor, asta a depins de fiecare dintre noi, astfel că, în momentul de față, suntem în punctul în care putem recunoaște cu mâna pe inimă că „ne descurcăm” măcar, dacă nu excelăm în ceea ce acum un an ni se părea unor de domeniul irealului.
Unul dintre aspectele procesului de predare-învățare, educațional sau cum se mai numește el în terminologia actuală (schimbată și ea în furtuna „reformelor” în educație) este evaluarea. Personal, ca profesor de limba engleză, evaluarea mi se pare cel mai greu moment al procesului. Este atât de complexă și mare consumatoare de timp, mai ales cea scrisă, încât îmi dă frisoane de fiecare dată când vine momentul corectării testelor (orice coleg de breaslă se „teme” de teancul de lucrări scrise care trebuie corectate). Așa că am căutat de mult un instrument care să-mi ușureze munca și care să fie destul de ușor de utilizat și de către elevi, mai ales de către cei mici, de la gimnaziu (cei de la liceu sunt mai mari, se descurcă altfel). Folosisem și înainte de pandemie platforme ca Google Forms/Classroom, Microsoft Teams, classmarker.com și Quizlet, în principal, dar nu erau suficiente pentru necesitățile mele de evaluare, de la conceperea testului până la notarea lui. Pe parcursul anilor, am schițat o listă cu principalele puncte pe care trebuie să le îndeplinească o platformă de testare pentru a fi cât mai cuprinzătoare, având în vedere că la o simplă căutare online, oferta este foarte generoasă.

1- Interfața de editare
Ce ar trebui să conțină și/sau să facă o astfel de platformă? Fără a epuiza posibilitățile, am ajuns la următoarea listă:
– varietate cât mai mare de exerciții (multiple choice, cloze și open cloze, matching, open-ended questions);

Notare automată și afișarea rezultatelor pentru elevi la finalul testării, cu diferențierea răspunsurilor greșite de cele bune și afișarea răspunsurilor corecte;
Ușurința în utilizare, atât pentru profesor cât și pentru elevi;
Opțiuni complexe de formatare a textului și de includere a elementelor multimedia în teste (poze, audio, video, linkuri, etc.)
Informații cât mai complexe despre răspunsurile elevilor, cu posibilitatea de a interveni asupra răspunsurilor și a notării, în caz că apar erori la corectarea automată;
Posibilitatea de a grupa elevii pe clase și de a atribui un test clasei respective;
Posibilitatea creării de conturi pentru elevi, pentru o mai bună administrare a testelor;
Posibilitatea, pentru elevii conectați cu un cont, de a salva răspunsurile și de a relua testul mai târziu, în caz că au probleme tehnice;

Questions bank – o „bază de date” cu exerciții adăugate automat la momentul creării unui test, exerciții care pot fi refolosite;
Opțiuni complexe de testare: stabilirea unui termen-limită și a unui timp-limită pentru test, (im)posibilitatea elevilor de a da testul de mai multe ori (îl pot da doar o singură dată sau de mai multe ori, în funcție de scopul meu ca evaluator), amestecarea întrebărilor pentru fiecare elev (dacă am 20 de elevi care dau același test, nu va fi aceeași ordine a întrebărilor pentru toți);
Posibilitatea de a avea on link cu testul pentru a fi distribuit mai ușor;
Suportul tehnic prompt, în caz de nevoie.

2- Rezultatele se pot vedea individual
Ținând cont de cele de mai sus, m-am oprit deocamdată la learnclick.com, o platformă destul de bine făcută, cu o varietate de posibilități. Așa cum spuneam, am testat destul de multe platforme, utilitare, software de creat teste și site-ul ăsta e cam tot ce-mi trebuie. NU am nicio legătură cu ei, deci nu le fac reclamă plătită când spun că am preferat să plătesc cei 60 de dolari pe an pentru platforma asta decât să mă complic cu mai multe platforme sau cu teste clasice pe hârtie (care, conform reglementărilor în vigoare acum nici n-ar fi perfect legale din motive de pandemie…).
Ce oferă și ce nu oferă learnclick.com? În primul rând, nu oferă o interfață grafică în limba română, deci cei care nu se descurcă bine cu una din limbile engleză, franceză, spaniolă, rusă sau germană, nu prea au ce face cu el. NU știu dacă suportul tehnic este în altă limbă decât engleză, eu asta am folosit când am avut niște nelămuriri. A doua limitare, care nu este chiar o problemă: nu se pot înregistra mai mult de 50 de răspunsuri la un test, dacă se depășește acest număr, cele mai vechi rezultate se șterg automat.
 

3- Interfață administrare teste
 
Ce oferă: Toate de mai sus, așa cum se vede în capturile de ecran puse în articol, inclusiv un suport tehnic prompt și o bună funcționare pe dispozitive mobile. Interfața este destul de spartană, pare făcută în anii ‘90, dar nu deranjează deloc, dimpotrivă, găsești repede fix ce trebuie, fără să te pierzi prin ferestre pop-up sau zeci de secțiuni. Testele se creează ușor, indiferent de tipul de exercițiu necesar, întrebările se derulează una după alta, există și posibilitatea de a exporta testul în format .xml sau .pdf, pentru a fi editat sau pentru a fi utilizat în alte aplicații. În plus, un test deja creat poate fi multiplicat și dat la alte clase. Dacă un test este deja atribuit unei clase, la editarea lui ni se oferă posibilitatea de a-l duplica pentru a nu influența rezultatele celor care îl dau deja. Mai mult, orice test poate fi trimis pe mail altui profesor, dacă este și el membru learnclick.com.
În ceea ce privește rezultatele elevilor, acestea se pot afișa pe clase sau individual, cu marcarea răspunsurilor corecte și greșite, pentru fiecare elev testul se poate tipări sau exporta în format PDF pentru a fi trimis pe mail. De asemenea, deși testele se corectează automat, administratorul de test poate modifica rezultatele în cazul în care au apărut probleme la notare. Personal, am întâlnit o singură problemă: deși se pot seta mai multe răspunsuri corecte la un exercițiu de completare a spațiilor (de exemplu, ambele sunt corecte – I have been waiting și I’ve been waiting), câteodată mai apăreau rateuri (rezolvate între timp de suportul tehnic), așa că trebuia să verific notele.
În concluzie, luând totul în calcul, am considerat că learnclick.com îmi oferă cam tot ce vreau eu de la o platformă de testare online, chiar dacă a trebuit să plătesc pentru asta. Cred că avantajele oferite merită suma respectivă, ținând cont că altele, cum ar fi classmarker.com, sunt și mai scumpe, la o ofertă puțin mai slabă. Suma poate fi destul de mare pentru unii, alții poate nu au nevoie de toate opțiunile și setările, oferta este destul de variată. De gustibus non disputandum, putem folosi ceea ce ne place și ceea ce ne permitem, fără nicio problemă, eu am încercat să-mi prezint my two cents, cum spun americanii, umila mea părere…
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *