METODE SI INSTRUMENTE DE EVALUARE UTILIZATE ȊN ȊNVAȚAREA ONLINE

PROFESOR MIRZALI GHIULER COLEGIUL ECONOMIC MANGALIA

Intr-o lume în care utilizarea device-urilor mobile ( telefoane, iPhone, tabletă, etc) a devenit indispensabilă, lume în care elevii percep aceste tipuri de instrumente ca o necesitate a vieţii de zi cu zi, de care nu se pot despărţi nici când sunt în clasă, lume în care părinţii şi profesorii reclamă utilizarea acestora în mod intensiv de către cei mici, tot nouă, adulţilor, ne revine misiunea de a-i deprinde pe elevi să folosească eficient aceste mijloace, să ne apropiem de lumea lor şi să adaptăm aplicarea multiplă a noilor realităţi tehnologice ale zilelor noastre.
 Diferitele instrumente utilizate de profesor în aceste luni în activitatea online pot fi de natura formativă sau sumativă. Instrumentele de natură formativă sunt chestionarele, sarcinile şi discuţiile folosind diverse canale de discuţii faţă în faţă: Meet, Zoom etc. Instrumentele de evaluare sumativă sunt eseurile, testele finale date la sfârşitul unui proiect, curs, semestru, unitate, program sau an şcolar.
În continuare, voi prezenta cateva stefel de instrumente/ aplicaţii ce pot fi utilizate în evaluarea elevilor.
Aplicaţia Kahoot ( kahoot.com) este un instrument care poate fi utilizat la orice vârstă, la orice disciplină şi care transformă învăţarea în joacă. Aplicaţia este disponibilă gratuit online şi presupune existenţa unui calculator care afişează o serie de întrebări cu patru variante de răspuns; elevii se înregistrează utilizând un cod pin furnizat de aplicaţie prin intermediul profesorului. Ei pot participa la joc individual sau în echipe. Setul de întrebări poate fi realizat de profesori din contul acestora sau poate fi selectat dintr-o listă de ,,jocuri” disponibile. Cadrul didactic detine controlul asupra desfăşurării activităţii; el decide când începe jocul şi când trece la următoarea întrebare. Răspunsurile elevilor trebuie să fie marcate într-un timp stabilit anterior de profesor, prin selectarea de pe terminalele lor mobile a variantei care este corectă. După ce timpul expiră, este afişat răspunsul corect, iar elevii obţin astfel feed-back asupra cunoştiţelor lor.
Aplicaţia Storybird (storybird.com) este o aplicaţie care permite crearea de poveşti ilustrate, utilizând resursele disponibile online( reprezentări grafice). Ca majoritatea instrumentelor, acesta are un nivel care poate fi folosit gratuit şi unul care implică achiziţia unor opţiuni suplimentare, precum posibilitatea de a imprima povestea create pe site. Varianta gratuită are zone dedicate profesorilor, elevilor şi părinţilor. Aceştia pot interacţiona şi au posibilitatea de a oferi feed-back prin postare de comentarii la produsele de activitate. Odată finalizate,, poveştile pot fi făcute publice sau pot fi vizualizate doar de grupul de prieteni. Aplicaţia poate fi utilizată şi în realizarea unor proiecte extracurriculare care să stimuleze creativitatea elevilor, şa le dezvolte competenţele digitale, lingvistice şi artistice.
Aplicaţia Quizizz este o aplicaţie de evaluare a cunoştinţelor ce presupune prezenţa unor avatare amuzante, tabele, teme, muzică, meme-uri. Aplicaţia poate fi accesata de pe telefon, laptop, tablet sau computer.
Aplicaţia Wordwall este o aplicaţie unde se crează diverse activităţi interactive pentru elevi: fişe, chestionare, potriviri de cuvinte, identificarea unor cuvinte lipsă. In această aplicaţie se găsesc şi materiale gata create de alţi utilizatori. Inregistrarea se face prin contul de Google sau Facebook. Folosind instrumentul Wodwall putem crea cu usurinţă un set de întrebari pe care să le folosim în cazul predării sincrone sau asincrone. Aceste tipuri de teste le putem folosi ca warm up ( încălzire) sau la finalul lecţiei, pentru asigurarea feed-back-ului. Jocurile/testele create le putem distribui elevilor, dând click pe butonul partajare.
Hot Potatoes . Suita de aplicaţii Hot Potatoes include cinci aplicaţii care pot crea exerciţii pentru World Wide Web. Aplicaţiile sunt JCloze ( crează exerciţii de completare a spaţiilor libere), JCross ( crează cuvinte încrucişate care pot fi completate online), JMatch ( crează exerciţii de împerecher şi ordonare), Jmix ( crează exerciţii de rearanjare a cuvintelor în propoziţie) şi JQuiz ( crează exerciţii bazate pe întrebări). Există si o a sasea aplicaţie numită The Masher, care va complila toate exerciţiile Hot Potatoes într-o singura unitate.
 
BIBLIOGRAFIE:
Quizizz.com
Wordwall.net/ro
En.wikipedia.org/wiki/Hot_Potatoes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *