INSTRUMENTE DIGITALE UTILIZATE PENTRU EVALUAREA PREȘCOLARILOR

PROFESOR NECHITA MIHAELA, C.Ș.E.I. BUZĂU

În alegerea instrumentelor digitale profesorii trebuie să urmărească valențele pedagogice ale acestora ( gradul de interacțiune, de colaborare și comunicare, dezvoltarea competențelor secolului al XXI-lea).
 Utilizarea instrumentelor digitale în educarea preșcolarilor are ca beneficiu crearea unui mediu de învățare mult mai confortabil, dar care necesita suportul adulților, în cazul învățării de acasă.
 În continuare voi prezenta câteva dintre aplicațiile și instrumentele digitale care se pot utiliza pentru facilitarea învățării on-line și în susținerea grădiniței de acasă. Printre cele mai interesante instrumente de evaluare on-line pentru preșcolari aș enumera următoarele:
 KAHOOT- este un instrument on-line pentru feedback cu ajutorul căruia se creează teste interactive pentru copii; profesorul creează testul, apoi trimite codul (PIN) elevilor care accesează testul într-un timp limitat. Se pot adăuga imagini, clipuri video și diagrame întrebărilor pentru a crește gradul de interacțiune al jocului. Se poate juca pe Desktop, tabletă sau telefon mobil.
 Rezultatele testului sunt vizibile tuturor la încheierea acestuia, sub formă de clasament.( https.//kahoot.com).
 QUIZIZZ- este deasemenea un instrument on-line pentru feedback, cu ajutorul căruia se pot realiza evaluări formative într-un mod distractiv pentru preșcolari. Acest instrument permite inserarea de răspunsuri multiple, imagini, audio text, sondaje, răspunsuri deschise. Se pot utiliza atât pentru învățarea sincron live, cât și pentru cea de acasă.
 Au o interfață prietenoasă, se văd întrebările și sunt ușor de utilizat în diferitele modele oferite de platformă. Sunt importante pentru că oferă profesorului statistici, progresul copiilor, precum și rapoarte detaliate despre răspunsuri, timp, etc( https://quizizz/admin).
 MENTIMETER- este un program care te ajută să creezi prezentări și întâlniri interactive de oriunde. Se primește input în timp real de la copii cu ajutorul sondajelor, quizzurilor, word clouds( nori de cuvinte) sau Q&A.
 Imediat după ce copiii au răspuns la întrebări în dreptul prezentării există un buton care ne ajută să descărcăm rezultatele și să le analizăm.
 JAMBOARD- este o tablă interactivă desvoltată de Google, ca parte a familiei G Suite cu ajutorul căreia putem creea și apoi trimite copiilor articole Jam care pot fi accesate apoi de pe orice dispozitiv. Putem creea astfel fișe de evaluare interactive pentru copii, iar aceștia pot colora, încercui, adăuga imagini, forme, săgeți cu ajutorul butoanelor pentru utilizarea tablei.
 
BIBLIOGRAFIE:

https://www.stepbystep.ro/wp-content/uploads/2020/05/Instrumente-digital…

Home

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *