RESURE WEB UTILIZATE ÎN EVALUARE

PROFESOR PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNTUL PRIMAR, TAMARA PANTEA LICEUL TEORETIC ”GRIGORE MOISIL”, TIMIȘOARA

Astăzi, atât în învățământul preuniversitar cât și în cel universitar, este recunoscut rolul Internetului în predare, învățare și evaluare. În multe cazuri, Web-ul a devenit un instrument de lucru indispensabil pentru toți actorii educaționali, atât în sala de clasa cât și in afara sa. Tehnologiile moderne oferă o gama largă de aplicații, acestea reprezentând o bază pentru un nou sistem de furnizare a educației și de construire a cunoașterii.
Cu ajutorul resurselor web cadrele didactice au posibilitatea de:

a se informa, a se documenta și extrage informații utile dezvoltării lor profesionale;
a vizita diferite site-uri pentru a fi la curent cu noile programe școlare și cu programele în derulare la care pot participa;
a accesa forumuri dedicate cadrelor didactice și pot comunica cu colegi din alte școli pe teme de interes comun;
a accesa informații de pe site-uri de tip wiki (exerciții de auto-evaluare/ teste);
a realiza unele activități;
a realiza aplicații;
a realiza proiecte și parteneriate;
a crea o bibliotecă on-line etc.

Provocarea profesorilor din această perioadă este să identifice cele mai bune metode și tehnici de predare și evaluare. Actuala situație ne-a determinat să căutăm soluții, să ne informăm și să ne adaptăm, să fim deschiși la nou. Fiecare profesor a înțeles că utilizarea tehnologiei nu este o opțiune, ci este o necesitate. Profesorii care caută modalități de integrare a tehnologiei prin intermediul rețelelor de socializare în sarcini și evaluare au alegeri aproape nelimitate.
Astfel, am putea aminti:
– Google Classroom: aici puteți discuta cu elevii – Meet video chat e inclus gratuit acum; pot fi corectate temele și poate fi oferit feedback direct fiecărui elev, se poate crea o bancă de comentarii pentru feedback mai facil pe baza celor mai frecvente comentarii pe care le oferiți elevilor etc.
– Google Forms -permite conceperea unor formulare care pot fi utilizate pentru a obține feedback, pentru a trimite confirmări de participare la un eveniment, dar și pentru a crea teste scrise. Serviciul permite profesorului să includă imagini sau video pentru interpretare sau ca material de reflecție pentru elev. Elevii pot primi atât întrebări deschise, cât și închise, cu mai multe variante de răspuns, sau nu.) Funcția Quiz permite, pe mai departe, oferirea de feedback prompt. Elevii pot afla dacă la un test cu răspunsuri la alegere au răspuns corect sau nu. Pot fi incluse explicații pentru răspunsul greșit, explicații pe care elevul să le primească de îndată ce a terminat testul. În plus, elevii pot relua testul.
– Kahoot –este o platformă gratuită cu ajutorul căreia se pot realiza teste interactive. A fost inventată pentru a fi accesibilă tuturor persoanelor, la clasă sau în alte medii de învăţământ din întreaga lume.
Aplicaţia este folosită, acum, de peste 50 de milioane de utilizatori. Baza pedagogică a acestei aplicații este că elevii devin „profesori”, construind ei înșiși itemi de teste. Kahoot-urile se joacă cel mai bine în grup, de exemplu, o clasă. Jucătorii răspund întrebărilor de pe propriile dispozitive, în timp ce întrebările şi răspunsurile sunt afişate pe un ecran comun. Pe lângă posibilitatea de a concepe propriul kahoot, jucătorii pot să caute prin milioanele de jocuri deja existente.
– Padlet sau Google Jamboard sunt un mod de vizualizare foarte facil al unor răspunsuri scurte – toți elevii pot vedea toate răspunsurile date pe post-it-uri virtuale.
– Wordwall – mai multe tipuri de activități potrivite pentru evaluare, mai ales la învățământul primar.
Există, de asemenea, multe programe de animație pe care elevii le pot folosi pentru a realiza prezentări: Prezi, Animaker etc.
Programe pe cara elevii le pot folosi pentru realizarea unor portofolii sau a unor broșuri online sunt: StoryJumper, Book Creator,  Storybird etc.
 
Produsele elevilor sunt cea mai bună dovadă a calității educaționale, iar creativitatea pe care tehnologia îți permite să o exprimi este ceva despre care profesori din diverse colțuri ale lumii vorbesc în mod constant într-un sens pozitiv.
Astfel, profitând de resursele pe care le găsim online, putem să ne adaptăm cerințelor actuale și derulând parteneriate și proiecte să venim în întâmpinarea elevilor noștri cu lucruri noi, interesante și captivante. Evaluarea se poate face într-un mod distractiv, dar creativitatea profesorului și capacitatea sa de a se adapta sunt esențiale. Trebuie să îndrăznim să abordăm lucrurile diferit, să ne reinventăm mereu și să acceptăm schimbările care apar pe parcurs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *