PREDARE-INVATARE-EVALUARE DE TIP ONLINE IN GRADINITA

PROFESOR: PLESCA DANIELA GRADINITA CU P.P. NR. 24 IASI

În munca cu preşcolarii, am îmbinat în mod cât mai riguros cerinţele planificării cu nevoile şi cu posibilităţile preșcolarilor din grupa pe care o coordonez la Gradinita cu p.p. nr. 24 Iasi, în măsură în care activitățile s-au desfășurat de acasă, în sistem online. Din 11 martie 2020, datorită implementării stării de urgență, prin care atât cadrele didactice, cât și preșcolarii au fost nevoiți să rămâna la domiciliu, activitățile au fost gândite a fi susținute online, utilizând platforma watschapp si kinderpedia.
La baza acestor decizii au stat următoarele ipoteze:
1. Dacă educatorul este în legătură directă cu preșcolarul când acesta își petrece timpul în activități educaționale dirijate, atunci calitatea informației consolidate sau dobândite crește.
2. Daca se desfasoara cu prescolarul activitati efectuate intr-un anumit interval de timp, atunci acesta petrece mai puțin timp în fața micilor ecrane pe perioada COVID-19.
Plecând de la aceste ipoteze și de la ideea implicațiilor negative pe care timpul petrecut, utilizând tehnologia IT de tipul telefonie mobile îl are asupra sănătății preșcolarilor, am repartizat timpul activităților în funcție de orarul stabilit pe parcursul întregului an școlar. Aici mă refer la activitățile din cadrul domeniilor experiențiale:

luni- DS (Cunoașterea mediului) și DEC (Educatie plastică)
marți – DȘ (Activitate matematică) și DEC (Educatie muzicală)
miercuri- DLC (Educarea limbajului) și DPM (Educație fizică)
joi- DȘ (Activitate matematica) și DOS (Educație pentru societate)
vineri- DLC (Educarea limbajului) și DOS (Activitate practică)

Evidențiez faptul că, pe parcusrul acestei perioade, am desfășurat online toate aceste activități din procesul instructiv-educativ, dar beneficiind și de faptul că, în primele zile după rămânearea acasă a preșcolarilor, acestora le-au fost înmanate dosare cu fișe de lucru, atât retrospectiv, cât și in avans, neștiind încă sub ce formă vom efectua procesul instructiv-educativ și cât timp vom fi sub egida restricțiilor stării de urgență. Deoarece platforma watschapp ne permite conferințe susținute în timp real, iar implicarea preșcolarilor a fost foarte mare, am încercat cu succes și procesul de predare. Părinții au fost extrem de mulțumiți.
În cadrul activității ecologice, activitate care face parte din domeniul Om și Societate, activitate practică, am urmărit confectionarea de jucarii din diverse materiale pe care copiii le-au avut la dispoziție. Le-am pus la dispoziție copiilor și părinților mai multe filmulețe cu idei interesante și materiale necesare pentru realizarea lor. Preșcolarii au fost foarte bucuroși că au lucrat împreună cu părinții/bunicii și au aflat și văzut câte lucruri interesante putem obține dacă reciclăm diverse materiale/obiecte. Au realizat floricele din bețe de ureche, bărcuțe din hârtie, suporturi pentru creioane.
În continuare voi prezenta fotografii din timpul activităților on-line, de exemplu: ,,Cum confectionam jucarii!’’
 

 
Ultima luna de activități instructiv-educative susținute online mi-a relevat faptul că și resursele digitale sunt utile în desfășurarea demersului didactic, beneficii având fiecare participant: copil, părinte, educatoare.
Preșcolarii au beneficiat de mai mult timp petrecut cu părintii, au acumulat noi informații în domeniu IT, învățând să utilizeze un instrument digital (telefonul) în scop educativ, au avut posibilitatea să învete lucruri noi despre natură, experimentând alături de părinți și îndrumați de cadrul didactic.
Părinții au beneficiat de faptul că au putut observa nivelul educativ al propriului copil, au putut observa felul în care micuțul lor se raportează la actul instructiv-educativ, nivelul de implicare al acestuia în actul instructiv-educativ, au beneficiat de feed-back în timp real atat de la copil, cât și de la cadrul didactic, au învățat că tehnologia poate oferi o nouă forma de educație dirijată pentru preșcolar.
Din perspectiva cadrului didactic, noua structură de desfășurare a activităților a oferit următoarele oportunități: am învățat utilizarea unor noi platforme de învățare online (modul de lucru pe warshapp/kinderpedia – pe care au lucrat cu preșcolarii, dar și pe Zoom, în cadrul consiliilor profesorale sau a cercului pedagogic), am învățat să creez jocuri didactice educative și filmulețe cu povești pentru preșcolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *