Instrumentele de evaluare online sunt necesare pentru învățărea la distanță.
Instrumentele de evaluare online prezintă avantaje precum: alocarea unui timp limită de răspuns, ordonarea aleatoare a itemilor, feedback imediat, notarea rapidă a unui număr mare de lucrări.
Google Forms este un instrument care permite realizarea de teste online atractive.
Crearea Formularelor Google
Pentru a putea crea un formular Google trebuie ca utilizatorul să fie logat cu un cont google și să acceseze Google Drive. În Google Drive se apasă butonul Nou și se alege Formulare Google.
Se va deschide o fereastră de editare a formularului în care se poate da un titlu și o descriere testului. Pentru a putea realiza un test cu punctaj, acesta trebuie setat în acest sens. Setările se accesează utilizând butonul din dreapta sus ce indică o rotiță – Setări. În noua fereastră se selectează tabul Chestionare și se activează Chestionar cu punctaj.
Acum se poate trece la editarea întrebarilor.
Formulare Google ne oferă mai multe tipuri de întrebări: răspuns scurt, paragraf text, răspunsuri multiple, casete de selectare, dropdown (alegerea raspunsului dintr-o listă).
Itemii care permit acordarea de punctaje sunt: alegere multiplă, casetă de selectare și dropdown.
În partea dreaptă jos a secțiunii de editare se gaseste opțiunea Întrebare obligatorie. Dacă se bifează această opțiune cel care completează nu va putea trece la următoarea întrebare până ce nu oferă un răspuns la acea întrebare. În testul în care este bifată această opțiune, întrebările sunt marcate printr-o steluță roșie, iar la baza paginii este oferită indicația că acea întrebare este obligatorie.
În partea stângă jos apare opțiunea ”Cheie de răspuns” prin intermediul căreia putem accesa meniul unde se setează punctajul acordat în cazul unui raspuns corect. Tot aici alegem care este răspunsul corect dintre variantele de răspuns.
În cazul în care se dorește un feedback pentru un raspuns corect sau incorect se pot seta pentru fiecare în parte mesaje particularizate.
Trimiterea și setarea limitei de timp
Aplicația Timify.me este oferită gratuit de Google și ne permite să setăm limita de timp pentru rezolvarea testului.
În cele ce urmează voi prezenta pașii pentru instalarea aplicației Timify.me.
În partea dreapta sus a formularului se dă click pe Mai Multe (cele trei puncte pe verticală) și se alege opțiunea Suplimente. Se caută aplicația Timify.me și se dă Instalare și Continuă. După aceea ești direcționat către contul personal de Gmail. Se dă click pe cont și Permit utilizarea datelor de către această aplicație. Se așteaptă instalarea aplicației și se primește mesajul prin care ești anunțat că aplicația a fost instalată. Se apasă butonul Next și apoi se dă click pe butonul Complete additional setup now și se deschide pagina Timify.me. Se introduce adresa de email cu care se lucrează și pentru formularele Google și apoi click pe butonul Get Started. Pe contul de Gmail se primește un cod care se copiază și se introduce în pagina Timtfy.me. Se completează cu datele cerute și se apasă pe butonul Save your account. În pagina care se deschide trebuie copiată cheia de la punctul 1. Ne întoarcem în pagina cu formularul unde vom observa în partea dreapta sus că apare o iconiță tip puzzle. Se va da click pe acesta iconiță și selectăm Timify.me, iar apoi apăsăm butonul Configurează, urmat de Paste și Connect. Așteptăm ca aplicațiile să se conecteze între ele și dăm click pe butonul Enable add-on for this form. Din acest moment se poate folosi acest supliment pentru formularele Google și să impunem limita de timp pentru rezolvarea testului.
În pagina Timify.me se poate observa că avem în partea stângă testul pe care l-am creat. În această pagina vom face setările necesare: se dă click pe butonul Create tests. În noua fereastră care se deschide, în zona de Add respondents vom adăuga adresele de email ale elevilor cărora urmează să le administrăm testul. Alte setări care se pot face sunt: timpul alocat testului sau putem bifa ca testul să se închidă automat la expirarea timpului alocat. După ce am făcut setările necesare se apasă butonul Create. Se poate observa că în dreptul fiecărei adrese de email apar informații legate de test: timpul, testul se va închide automat etc.
Pentru a trimite testul unui elev vom copia link-ul din dreptul adresei de email și mergem în Gmail de unde vom scrie un email cu instrucțiunile necesare și vom da Paste la link. La fel se poate proceda și pentru ceilalți elevi. După ce elevii rezolvă testul, în pagina Timify.me putem observa în dreptul fiecărui elev informații precum: când a început testul, când l-a terminat sau dacă a stat mereu cu ochii pe întrebări, punctajul obținut.
Completarea formularului de către o persoană va determina după acționarea butonului Trimite, stocarea informaţiilor prin crearea unei foi de calcul.
În concluzie se poate afirma că Formularele Google sunt ușor de utilizat și sunt o soluție eficientă pentru realizarea unei evaluări online.
BIBLIOGRAFIE:
*https://edu.google.com/teacher-center/products/forms/?modal_active=none
*https://www.youtube.com/watch?v=f2aejnDjHE0&feature=youtu.be
PROFESOR: POP MIHAIELA ANTONELA, ȘCOALA GIMNAZIALA NR. 195, BUCURESTI
26
ian.