NORUL DE CUVINTE -INSTRUMENT DE EVALUARE ONLINE

PROFESOR: RADU MARGARETA COLEGIUL NAȚIONAL VASILE LUCACIU, BAIA MARE, MARAMUREȘ

Reprezintă un instrument de utilizat în analiza de conținut. Cititorul norului identifică cuvintele frecvente dintr-un text și află, în mare, despre ce este vorba înainte de a citi integral textul. Sunt excelente instrumente de folosit în educație și cercetare.
 Astfel, norul de cuvinte poate fi un instrument folosit pentru evaluarea asimilării conținutului unui curs și, de asemenea, un excelent instrument pentru învățare. În plus, elaborarea unui nor de cuvinte este un instrument de a învăța în comun. Utilizarea sa este utilă pentru a învăța pe mai departe pe tot parcursul vieții.
Avantajele utilizării norului de cuvinte

 
 
Cum îi poate ajuta norul de cuvinte pe elevi?
Elevii pot să analizeze documentele scrise de alții, precum și propriile lor documente. Cum? Prin copierea textului unui document într-un generator de nori de cuvinte. Astfel ei pot vedea rapid cuvintele care apar cel mai frecvent în respectivul text din document.
 Când e vorba despre propriile scrieri, norii de cuvinte îi pot ajuta pe elevi să vadă care sunt cuvintele pe care le-au folosit în mod frecvent în textele scrise de ei.
 Elevii ar putea folosi norii de cuvinte în timpul procesului de revizuire a unei compuneri proprii, a unui referat sau a unui eseu. Norii de cuvinte vor arăta rapid elevilor care sunt cuvintele pe care le-au folosit cel mai mult în text. Apoi ar putea să se gândească la sinonime pentru cuvintele pe care le-au folosit cel mai des în scrierile lor.
Aplicații generatoare
Există câteva aplicații online cu care pot fi creați nori de cuvinte. Cel mai folosit generator de nori de cuvinte este Wordle.com, dar există și altele.
De asemenea, există aplicații care funcționează sub forma unor extensii: Word Cloud Generator Add-on for Google Documents
Sugestii pentru elevii care vor să învețe să extragă maximum de utilitate din acest instrument:
Faceți exerciții de realizare a norilor de cuvinte umplând o foaie, o tablă, o foaie de flipchart, o coală A3 cu cuvinte referitoare la acțiunea biologică a unor alcooli. Faceți asta în comun cu alți colegi. Apoi, asupra cuvintelor scrise la întâmplare procedați la clasificare, formarea de propoziții, realizarea de diagrame și legături între cuvintele scrise, colorați sau hașurați cuvintele în culor diferite după categoriile din care fac parte, inițiați și dezvoltați categorii atribuindu-le culori sau semne iconice particulare (de exemplu, cerc, pătrat sau triunghi), realizați hărți conceptuale sau infografice folosind cuvintele din nor.

Exemplu: nor de cuvinte_acțiune biologică și importanța practică a etanolului
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *